Šta je Cloud Native?

Tehološki progres reoblikuje naše živote na jako dubok način za kratko vreme. Posledice razvoja tehologije danas osećamo svuda oko nas. Promenili smo način na koji organizujemo putovanja, naše vreme i viđanje sa drugim ljudima.

Putem socijalnih mreža saznajemo stvari o drugim ljudima i omiljenim brendovima. Samovozeći automobili dostavljaju picu u Silikonskoj dolini, dronovi raznose pakete za Amazon. Razgovaramo sa mašinama i one nas svaki dan bolje razumeju. Živomo u jako zabavno i zanimljivo vreme.

Posledice načina na koji konzumiramo tehologiju stvaraju prostor i mogućnost za poslovne inovacije u svakom segmentu. Danas je svaka kompanija na svetu je Softwerska kompanija.

Mlade generacije milenijalca, koje postaju klijenti banaka su odrasli na tehologiji, pa samim tim imaju u veća očekivanja, prilikom izbora banke u ovom slučaju. Ali osto važi i za ostale industrije. Klijenti se menjaju – menja se poslovanje.

Pioniri koji su ovo predosteili na vreme kao Amazon, Airbnb, Uber, Google danas koriste tehologiju za zarađivanje mnogo novca bez kapitalnog investiranja u osnovno sredstvo za obavljanje biznisa. To nam govori da je Uber najveća svetska taxi kompanija bez kupljenog automobila u svom vlasništvu. Ista stvar je sa Airbnb, Amazon i Google modelima.

Menadžeri posmatraju u budućnosti trudeći se da osete trenutak za sledeću tehološko – poslovnu inovaciju koja postaje faktor diferencijacije na tržištu privalčenjem novih klijenata.

U ovom scenariju koji donosi nov pristup tradicionlano ogranizovan IT nije u mogućnosti da isporuči inovacije. Strategija za uspeh na tržištu, danas zahteva mnogo brže isporučivanje novih funkcionnosti dostupnih na više platformi.

Paradigma je da Agile i DevOps timovi oblikuju novi put poslovnih organizacija. Dobro ogranizovana kompanija koja ima više manjih DevOps timova u stanju je da u adekvatnoj brzini razume problem svog korisnika i da ga ispravi.

Uspeh svakog poslovanja je da isporuči vrednost prema klijentu. To može da postigne samo ako sluša klijenta i razume poslovni izazov sa kojim se klijent suočava.

Cloud-native je termin koje se ustalio kao novi standard za skup tehologija i kultura. Cloud-native koristi mnoge moderne tehologije, uključujući PaaS, multicloud, mikroservise, agilnu metodologiju, kontejnere, CI / CD i devops.